VIDEOCONFERINŢA  "EDUCAŢIE: ÎNVĂŢĂTURĂ, DIGITALIZARE, SĂNĂTATE" / FLAVIA POPA, SECRETARUL GENERAL AL BRD - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE: "Eliminarea analfabetismului funcţional până în 2030 ar duce la triplarea PIB"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2021

Flavia Popa

Flavia Popa

Eliminarea analfabetismului funcţional până în 2030 ar duce la triplarea PIB, a afirmat Flavia Popa, Secretarul General al BRD - Groupe Societe Generale, citând un studiu realizat de OECD.

Aceasta a precizat: "Vorbim despre educaţie ca despre ceva esenţial. Îmi aduc aminte despre un studiu OECD: într-un scenariu optimist, în eventualitatea eliminării analfabetismului funcţional, până în 2030, impactul (pozitiv) pe termen lung pentru România este estimat la 296% din PIB. Asta înseamnă că în 2030, dacă ştim să ne facem treaba bine astăzi şi mâine, vom aveam o economia şi o Românie asemănătoare cu Germania şi Franţa. Vom fi acolo. Şi într-un scenariu moderat în care productivitatea muncii nu este influenţată direct de inovaţie, în eventualitatea în care din nou eliminăm analfabetismul funcţional, vom avea PIB-ul aproape triplat. Din această cauză este esenţială educaţia. Nu doar fiindcă ne place acest cuvânt, esenţial, ci pentru că fără educaţie nu se poate. Trebuie să înţelegem asta".

Flavia Popa a mai adăugat că un al doilea lucru extrem de important este colaborarea.

"Dintre noi toţi. Între societate civilă şi autorităţi, între părinţi şi profesori şi elevi. De ce spun asta: domnul ministru (al Educaţiei Sorin Cîmpeanu) vorbea despre insule. Suntem performanţi în diferite domenii, aici şi acolo. Avem de asemenea multe iniţiative, iniţiative private. Esenţial din punctul meu de vedere şi al partenerilor cu care lucrăm de ceva vreme este să colaborăm. Să punem în comun ceea ce reuşim să punem în aplicare. Dacă reuşim să aducem nişte programe care dezvoltă profesorii în anumite regiuni din ţară scopul este să le aducem peste tot, în toată România. Să încercăm, apropo de dezvoltarea competenţelor digitale, să se întâmple asta nu doar în anumite locuri, nu doar acolo unde s-au găsit bani şi oameni destoinici, ci să găsim o cale să unificăm aceste insule şi în felul acesta să creştem cu adevărat competenţele, toate competenţele, nu doar pe cele digitale", a spus reprezentantul BRD.

Flavia Popa a mai punctat că pandemia ne-a adus o oportunitate, dar şi o ameninţare.

"Faptul că copiii noştri intră online la şcoală nu înseamnă că s-au digitalizat şi au nişte competenţe extraordinare şi toate s-au rezolvat. Din contră. Sunt mari lacune în educaţie şi aici trebuie să dau exemple, inclusiv din ce facem noi: suntem într-un program alături de asociaţia Valori în Educaţie, AVE, şi avem un plan ambiţios pe mulţi ani exact pe ideea de analfabetism funcţional. Suntem în nenumărate oraşe din România şi punem la dispoziţie gratuit profesorilor instrumente de evaluare şi ghiduri pedagogice tocmai în ideea să aibă nişte instrumente după care să-şi poată evalua elevii şi după aceea să poată să acopere golurile. Să lucreze cu sisteme moderne, care funcţionează şi şi-au dovedit utilitatea în ţări europene aşa încât să încercăm să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Trebuie să fim digitali şi digitalizaţi, da. Sunt convinsă că există nenumărate soluţii şi trebuie să ne punem la comun, asociaţii şi ONG-uri unde există multe iniţiative. Toate acestea ar trebui să se unească: să avem colaborare între ONG-uri, instituţii private, aşadar societate civilă, şi autorităţi", a explicat Flavia Popa.

Aceasta a vorbit şi despre Alfabetar, un program care încearcă să elimine analfabetismul funcţional din România.

"Dacă ştiţi un profesor, dacă aveţi în familie pe cineva, trimite-ţi-l să caute doar alfabetar.ro şi o să găsească uneltele de care are nevoie. Suntem şi în discuţii şi la nivel instituţional să fie preluat (acest program) şi de Ministerul Educaţiei. Ne dorim foarte tare să avem impact real, acel impact care va schimba România copiilor noştri şi România în care vom trăi şi noi la pensie", a arătat Flavia Popa.

Domnia sa a concihs: "Este nevoie de bani, de intenţii bune, de programe, de mentori care să propage ideile bune, ideile care dezvoltă. Este esenţial ca noi toţi să fim implicaţi în educaţie, cum putem. Ca părinţi, ca mentori, ca oameni care pot susţine proiecte, ca societate civilă care îşi poate uni forţele. Nu mai este vorba despre competiţie, ci despre un strigăt de luptă. «Acum ori niciodată». Trebuie să facem lucruri".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu cred ca analfabetismul functional ci mai de graba multiplicatorul financiar duce la multiplicare pib pe trend.

    Daca o piata este ca pondere analfabeta functionala, ea va ocupa inevitabil o anumita nisa si implicit va impacta pibul natiei in raport cu bunurile si serviciile respective. 

    Este adevarat ca, cu cat creste "educatia" muncitoreasca pe posturi mai bine platite, creste si PIBUL, dar aici apare mereu dilema: Ce a dus la cresterea altor forme superioare de posturi /locuri de munca?- varsarea in piata de alt capital nominal si deferentele de yielduri la dobazile internationale sau faptul ca populatia a stat si s-a chinuit, in vremuri in care pibul era trantit, educandu-se superior? 

    Avem exempl foarte bun cu populatia Romaniei ce era ca pondere (in trecutul recent) educata superior si simultan saraca ca pondere (in avutie, bunuri, servicii, etc). 

    Ponderea respectiv de EDUCATI concurau pe posturi de vanzatr magazin, vazator cartele telefon, etc casieri.. fapt ce pe moment nu au adus o valoare mare pe lant. 

    Dar ponderea populatiei analfabeta ce a migrat si a varsat luna de luna si an de an bani multi in tara a ajutat la ridicarea nivelului de trai a tarii, la ridicarea activelor, la ridicarea multiplicatorului financiar, la atragerea de alte investitii (reusind sa reporneasca din depresie economica motorul financiar). 

    Curatarea analfabetismului duce la o pregatire mai intensa /pe nisa a celor educati functional, productivi si tot saraci in cadranele muncitoresti. 

    Sa faci o prioritate din eliminarea analfabetismului functional este o bataie in vant; istoria arata ca piata va avea si uscaciunile ei. 

    Daca se ridica divelul educatiei la un alt plato, pe acel platou in urmatorii ani tot vor ajunge altii sa fie analfabetisi functional in raport ce celelealte valori - informatii ce vor veni din urma. 

    Oamenii ca un total, nu au avut niciodata capacitatea de a concura ca un total unitar la mentinerea unui grad maxim informational / educational / etc; este o utopie idologia. 

    Avem nevoie si de analfabeti functionali! 

    Eu sunt o dovada vie! :D 

    Sa nu vorbim de unele videouri postate de BNR pe youtube ce se adreseaza in realitate tot unor analfabeti functionale (pe o anumita nisa educationala - financiara); si totusi foarte multi analfabeti functional urmeaza sfaturile (livrate turmelor) institutiilor financiare; urmanda ca la batranete sa descopere ca inteligenta lor lingvistica, informationala din alte cadrane/domenii nu iau ajutat sa puna capul linistit pe perna la batranete; luptandu-se iar alte acumulari de noi cunostinte si forme de investitii (de multe ori descoperite foarte tarziu sau chiar niciodata). 

    Ajung sa moar tot analfabeti functionali in raport ce valorile ce au venit din urma si i-au scos din nisa/siste/ economie. 

    PSS: am vazut ca tot da bine asta la tv si in media cu analfabetismul functional! - o dezbatere de cand lumea (nu este recenta). Poti sa ridic informational la un alt nivel populatia si sa o mentii tot in saracie atat timp cat nu se da frau liber impartasirii corecte / complete a educatiei TOTALE ce va aduce un plus real de valoare. 

    Educand TOTAL / Complet a oamenilor veiti putea lasa liberul arbitru sa decita in parte pentru fiecare pe ce cale sa o apuce. 

    Avem 95% din populatia globului EDUCATA INCOMPLET iar asta se vede in gradul de saracie (procetn mare din care fac parte si aia EDUCATII cati de aia analfabeti functionali stim ca exista ca procente). 

    Inplementati PROGRAME CORECTE EDUCATIONALE si o sa vedeti cum ROMANIA o sa DEVINA TARA FORMARIILOR DE CAPITAL ACCELERAT (uman, informational, economic, monetar, etc). 

    Avem oameni cu facultati ce mor tot saraci si cu regrete, avem inventatori ce tot frustrati mor, avem bancheri educati ce dau tunuri si ingroapa generatii in datorii peste limitele impuse de bancile centrale, avem analfabti functional in institutiile statului dar avem pretentia sa ridicam tara din mocirla. 

    NU asa se fac lucrurile; fiecare trebuie sa buna osul la treaba! 

    Ce lipseste Romaniei: 

    Educatia Emotionala - predata in Scoli 

    Educatia Financiara - aia completa nu doar ce vor bancile / fondurile sa invete cadranul muncitoresc de care sa profite tot ele) 

    Educatia Investitonala 

    Educatia Formarilor de Capital (uman, comercial, monetar, etc) 

    Educatia Ciclurilor Umane (militare, comportamentale, sociale, ideologice, etc) 

    Educatia Ciclurilor de etc forma ce ne inconjoara si ne afecteaza (pozitiv sau negativ) drumul in viata. 

    Educatia Psihologiei Umane, militare, antreprenoriale, cadranelor muncitoresti, etc 

    Diplomatia si Medierea Conflictelor 

    Ca OAMENII / COPII sa aibe deja ce alege atunci cand vor devenii adultii societatii!!! 

    Se pierde timp valoros intre varstele 18-27 de ani a fiecare generatii ce consuma ca pondere resurse in canale gresite, din care natiile pierd potential de crestere. 

    Cum sa avem pretentie de reducere a analfabetismului functional cand noi inchidem copiii in ei prin cuvinte ca: stai jos, esti prost, nu stii nimic, ai gresit, nu aia, NU, NU, nu asa, ca asa trebuie, nu ma intereseaza, etc.... 

    semnat comenturi "cretine"

    1. Comentariul mai bun decat articolul! Bravo!

    cat bla-bla-bla la tantica asta...eliminarea analfabetismului functional pana in 2030...!!! alooooo, femeie, iesi dracului din globul tau de cristal sa vezi realitatea......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb